Wat zit er in m’n thee zakje?

Wat zit er in m’n thee zakje? Heb je jezelf dat wel eens afgevraagd? Vast wel. En waarschijnlijk ga je ervan uit dat er thee in zit. En dat zit er ook in. Maar dat is niet het enige wat er in zit. Bijna alle thee melanges uit een zakje bevatten smaakstoffen. Kleine bolletjes met suiker en smaakstoffen. Is dat schadelijk? Geen idee. Wordt je thee er lekkerder van, beslist niet.

Wat zit er in m'n thee zakje?

Earl Grey

Neem nu eens een klassieker als Earl Grey. Deze thee is ooit als geschenk gegeven aan Charles Earl Grey. Het is een mooie zwarte thee verrijkt met bergamot olie. Bergamotolie is de etherische olie uit de schil van de bergamotvrucht. Hier een kort artikel over bergamot.

Als je nu eens een zakje earl grey uit de supermarkt open knipt en eens goed kijkt naar de inhoud en dit vergelijkt met de losse Earl Grey thee van De Theepot dan zie je meteen het verschil.

Er vallen twee dingen direct op. De thee uit het zakje bestaat uit fijne thee kruimels, tea dust, ofwel een thee van slechte tot matige kwaliteit. De losse thee is veel grover en bestaat uit hele en gebroken thee blaadjes. Binnen de thee classificaties een zeer goede kwaliteit.

Daarnaast zie je tussen de thee poeder uit het zakje kleine witte bolletjes liggen. Dit zijn bolletjes met suiker en smaakstoffen. Deze bolletjes geven dus de smaak aan de Earl Grey thee uit het zakje. Het is een zoete en overdreven scherpe smaak. Haal je de bolletjes weg dan hou je een slecht smakende thee over.

Bij de losse thee zijn deze bolletjes niet te vinden omdat hier de thee is verrijkt met echte bergamot olie, zoals ooit Charles Earl Grey het ook mengde. Doordat pure bergamot olie wordt gebruikt (zonder suiker) heeft de thee een heel lekkere zacht frisse citrus smaak.

Direct Earl grey bestellen

En andere thee melanges

Helaas is het zo dat bij veruit de meeste theeën uit een zakje kunstmatige smaakstoffen worden gebruikt. Dus geen spoortje aardbei te vinden in een aardbeien thee.

Wil je echte thee drinken en pure melanges proeven dan ben je het beste uit met de biologische losse thee van De Theepot. Het voordeel van losse thee is dat je ziet wat er in de thee zit. Alles is van biologische oorsprong, ook de vruchten, kruiden en bloemen in de thee melanges. Je doseert zelf de hoeveelheid thee dus bepaald zelf ook hoe sterk je de thee wil hebben. En het mooiste van alles is nog dat het per kopje vaak goedkoper is dan de thee uit de supermarkt.

thee melange met appel