Thee voor een warme zomerse dag

thee voor een warme zomerse dag

Thee voor een warme zomerse dag?

Op een warme zomerse dag zoals we nu al enige tijd hebben zoeken veel mensen verkoeling. Op het heetst van de dag is het verstandig om niet in de volle zon te gaan zitten maar de schaduw op te zoeken.

Daarnaast zoeken we ook met eten en drinken naar iets wat verkoeling brengt en wat is dan het beste om te drinken. Een koud glas water, liefst vol met ijsklontjes of een warm kopje thee.

Lichaamstemperatuur

De mens is warmbloedig wat wil zeggen dat we een vaste lichaamstemperatuur hebben onafhankelijk van de omgevingstemperatuur. Dus winter of zomer, ons lichaam is ongeveer 37 graden C, een flinke griep daargelaten.

Om de temperatuur zo constant te houden hebben we de hypothalamus, een onderdeel in de hersenen dat veel lichaamsprocessen aanstuurt waaronder het honger gevoel, slaap en dus ook lichaamstemperatuur. De hele dag door controleert de hypothalamus of onze temperatuur optimaal is. En als ons lichaam afkoelt of juist opwarmt dan zet de hypothalamus processen in gang om de balans te herstellen.

ijs thee zomerse dag

Afkoelen.

Op zulke warme dagen als nu heeft ons lichaam iets meer moeite met afkoelen en hebben veel mensen de neiging om koude dingen te eten en te drinken, maar helpt dit ook echt om af te koelen?

Als je koud water drinkt neemt je lichaamstemperatuur af, drink je warm water neemt je lichaamstemperatuur toe. In die zin zou koud water drinken dus helpen om af te koelen tijdens warme zomerse dagen. Echter is dit alleen waar als je enorme hoeveelheden koud of warm water drinkt.

Als je nu in plaats van koud water een bak koud ijs eet is het effect hetzelfde. Je zult heel veel ijs moeten eten wil je lichaamstemperatuur dalen. Het nadeel van ijs eten is dan weer dat ijs suiker bevat wat je lichaam zal verbranden, en bij verbranding komt warmte vrij, weg verkoelend effect.

thee voor een warme zomerse dag

Thee, de perfecte drank op zomerse dagen

Het zal je niet verbazen dat wat mij betreft thee de beste dorstlesser is op warme zomerse dagen. Thee is zo veelzijdig dat het echt altijd kan. Of je nu liefst iets warms drinkt op warme dagen of toch liever iets wat ijs en ijs koud is. Met thee zit je altijd goed.

In ons assortiment zijn een paar theeën die erg geschikt zijn om een heerlijke ijsthee mee te zetten zoals de Groene thee ananas mango de Groene thee appel munt en de Vruchtenthee aardbei cacao. Om er een goede ijsthee van te zetten kun je het beste een hele sterke thee met kokend water zetten. Daarna versneld afkoelen door ijswater erbij te schenken en in de koelkast bewaren. Heel verfrissend en bijzonder is de Suikyo Mizudashi Sencha, een thee die zowel in koud als in warm water gezet kan worden. Dit is de enige thee in het assortiment die niet als losse thee wordt verkocht maar in piramide vormige zakjes is verpakt. De reden hiervoor is dat ze eenvoudig meegenomen kan worden waardoor je overal kunt genieten van deze thee. Alleen vragen naar een glas water en je hebt in een handomdraai een perfecte dorstlesser.