Wat is Matcha

Matcha is een poederthee gemaakt van tencha. Tencha is de benaming van de theeblaadjes voordat ze worden vermalen tot poeder. Een dag of 20 a 30 voor de oogst worden de theeplanten afgeschermd met bamboe matten zodat de planten in de schaduw staan. De jonge scheuten die dan groeien bevatten extra veel chlorofyl en extra veel l-theanine en minder tannine. Hierdoor is de smaak veel zachter. Na de pluk worden de blaadjes, die veelal handmatig worden geplukt, gestoomd, afgekoeld en tot poeder vermalen. Pas nadat de Tencha tot poeder is vermalen heet het Matcha.

Naast de Tencha worden ook de theeblaadjes voor Gyokuro voor de oogst afgedekt met bamboo. Na de pluk echter worden deze blaadjes gestoomd, gekneusd en gerold en gedroogd. Door het kneuzen worden de celwanden gebroken waardoor de thee makkelijk haar smaken afstaat. Omdat Tencha wordt vermalen is kneuzen niet nodig.

Matcha kan op twee manieren worden gedronken

Unsucha (dun) of Koicha (dik). Afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt. Om Matcha te bereiden wordt traditioneel een keramiek handgemaakt kommetje gebruikt, met een bamboeklopper (Chasen) wordt de Matcha opgeklopt.

Gezondheidsvoordelen van matcha

Thee vol waardevolle bouwstoffen:

Thee zit boordevol waardevolle stoffen voor ons lichaam waaronder vele mineralen zoals kalium, mangaan, fluor, calcium, natrium, ijzer, jodium magnesium, selenium en zink. Daarnaast zitten in thee een aantal B vitamines, vitamine C. In Matcha zitten, ook de in vet oplosbare vitamine K en E.

L-Theanine

Daarnaast zit er in thee veel l-Theanine. L-Theanine stimuleert de alpha hersengolven welke in verband staan met een ontspannen maar alerte staat van zijn. Daarnaast is l-Theanine een voorloper van verschillende neurotransmitters (gaba, dopamine, serotonine en glutamaat) Het heeft neuroprotectieve eigenschappen en wordt in verband gebracht met het remmen van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Door de teeltwijze en verwerkingsproces bevat Matcha verhoudingsgewijs de meeste l-Theanine. Matcha bevat 16,84 mg/gr l-Theanine (groene thee 8 mg/gr, zwarte thee 2,5 mg/gr)

MATCHA INSCHENKEN

Cafeïne:

Thee bevat ook cafeïne wat zorgt voor een verhoogde concentratie. Door de werking van de l-Theanine heeft matcha een concentratie verhogende werking zonder de onrust die gepaard gaat wanneer alleen de cafeïne wordt gedronken zoals bij koffie.

Catechinen:

Daarnaast bevat groene thee (Matcha verhoudingsgewijs het meest) catechinen waarvan het grootste deel EGCG (epigallocatechinegallaat) EGCG heeft de volgende positieve eigenschappen:

– het is een krachtige anti-oxidant

– bevordert de afbraak en uitscheiding van toxinen

– heeft een ontsteking remmende werking

– bevordert een gezonde darmflora

– het remt het ontstaan van kanker en remt de progressie van kanker

– vermindert psychische en lichamelijke stress

– heeft een beschermende werking op hart en bloedvaten

– heeft een positieve invloed op de glucose- en vetverbranding en helpt de suikerhuishouding verbeteren

– heeft een anti-bacteriële en anti-virale werking.

De combinatie van thee catechinen en ECGC hebben een beschermende werking bij griep en verkoudheid.

Japanse thee kopen