morimoto-familie

Japanse thee

Houjicha, Familie Morimoto.

Ik hou van Japanse thee en ik vind het heerlijk als er klanten zijn die net zo enthousiast zijn over de Japanse thee als ik. En soms is het dan zo dat een vraag van een klant ervoor zorgt dat er nieuwe thee in het assortiment bij komt.

Houjicha

Ik werd laatst benaderd door een klant voor meerder Japanse theeën waaronder de Houjicha, een licht geroosterde thee. Deze had ik niet maar ik heb direct navraag gedaan bij mijn vaste importeur in Duitsland en zij hebben een hele mooie Houjicha van de familie Morimoto.

Een houjicha is een licht geroosterde thee. In Japan wordt deze thee vaak geschonken bij de maaltijd. De meeste Japanse thee zijn frisgrassig. De houjicha heeft door het lichte roosteren een nootachtige smaak.

Voor deze Houjicha worden de grote bladeren en enkele bladstengels  van de zomeroogst zacht geroosterd. Morimoto Houjicha combineert fijne nuances van de roost smaak met de ietwat ruwe smaak van levendige groene thee. Tijdens het roosteren absorberen de kleine bladstengels wat van de hitte terwijl de blaadjes  groen blijven omdat ze slechts een beetje geroosterd worden. Deze thee overtuigt door de subtiele aanraking van karamel in zijn smaak. Dankzij een vraag van een klant dus een hele mooie uitbreiding van het assortiment!

Morimoto-Houjicha-zakje

Kijk hier om Houjicha te kopen

Familie Morimoto

De geschiedenis van de theeplantage van de familie Morimoto begint als Haruyo en Shigeru Morimoto trouwen op 22 jarige leeftijd. Op dat moment hebben ze een kleine plantage van 1 hectare, een erfenis van Shigeru’s vader. In de loop der jaren is hun ervaring in het verbouwen van thee enorm gegroeid. Ook de variatie’s aan theesoorten en het aantal hectare plantage is gegroeid.

Vanaf de geboorte van hun eerste dochter in 1977 is de familie Morimoto zich meer bewust geworden van duurzaamheid en zijn ze volledig overgestapt op biologische teelt. Al snel merkte zij de voordelen van de biologische teelt omdat de kwaliteit van de thee veel mooier werd. Op dit moment groeien er 8 verschillende soorten theeplanten in hun plantage waaronder de Oku Midori en Yabukita. Deze 8 soorten geven samen 17 verschillende thee soorten waarvan er op dit moment 5 bij De Theepot te koop zijn. vijf heerlijke en zeer bijzondere theeën met ieder een heel eigen smaak.

morimoto-de-theepot-japansethee

Kabuse

Kabuse betekend ‘overschaduwen’. Voor een aantal theesoorten worden de planten voor de oogst met netten bedekt zodat de planten in de schaduw staat. Doordat de planten in de schaduw staan gaan deze meer chlorofyl en l-theanine aanmaken. Dit zorgt voor veel umami en een zacht zoete smaak in de thee. Afhankelijk van de theesoort staan de planten 2 tot 4 weken in de schaduw. Zo staan de struiken voor de Tokujou Kabuse Cha 2 weken voor de oogst in de schaduw

Hier kun je een video bekijken waar je de familie Morimoto aan het werk ziet in hun plantage.

2 antwoorden
  • admin
   admin zegt:

   Beste Henny,
   Helaas weet ik niet waar deze te verkrijgen is. Momenteel is deze bij mijn groothandel nog niet te verkrijgen. Ik zal de vraag nog eens bij ze neerleggen, er zijn meer mensen die hier interesse in hebben dus hopelijk komt deze thee nog wel in het assortiment. Het lijkt mij ook een heerlijke thee.
   Met vriendelijke groet, Astrid, De Theepot

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *