Jin Xuan Sticky rice oolong

Jin Xuan Sticky rice Oolong

Jin Xuan Sticky rice Oolong Thailand.

Een specialiteit uit Noord Thailand: Jin Xuan Sticky rice Oolong. Het is een zeer bijzondere oolong thee die in Nederland vrij onbekend is. Dat is erg jammer want ze is krachtig van smaak. Zoals de naam al doet vermoeden doet de smaak denken aan ‘sticky rice’, kleverige rijst. Dit klinkt vreemd maar de smaak is verrassend en heerlijk. Once you taste it, you’ll stick to it!

Eerst wat geschiedenis.

In Tailand groeien van oudsher theebomen in het wild. Het gebruik om er thee van te zetten kende men echter niet. De bevolking at de bladeren als een soort zoete verwennerij waarbij nootjes in een theeblad werden gerold en zo gegeten.

Na de burger oorlog in China in de jaren 50 is een bataljon soldaten gevlucht naar Birma. Later zijn ze de grens met Thailand over gestuurd waar ze werden getolereerd door de koning van Thailand. De soldaten vestigden zich in Noord Tailand en startte het dorp Doi Mea Salong. Om in hun onderhoud te voorzien is er gestart met de kweek van opium en de productie van heroïne. De soldaten kweekte niet zelf de opium maar zette omliggende bergvolken aan tot het kweken van opium. Het gebied werd een van de grootste heroïne leveranciers van het westen en in de jaren 70 was de opium teelt wijd verspreid in het gebied.

De opium teelt zorgde voor veel problemen en een oplossing was nodig. Hieruit is de Royal Project Foundation gestart. Het doel was de bevolking te helpen andere gewassen te gaan telen dan opium.

thee plantage thailand

The Royal Project Foundation

The Royal Project Foundation (RPF) is in 1969 opgezet door koning Bhumibol Adulyadej. De RPF is een non-profit organisatie die de bergvolken helpt over te stappen op andere gewassen dan opium. Tijdens een bezoek in 1969 bezocht de koning gebieden in de bergen waar opium werd geteeld. De koning zag dat er mogelijkheden waren om een plaatselijke perziken soort te telen met een betere opbrengt groter dan de opbrengt van de opium teelt. Geld en middelen zijn door de koning beschikbaar gesteld om de bevolking te helpen met de overstap.

De perziken zijn de eerste vruchten die met succes zijn geteeld. Later volgde de passie vruchten, de avocado’s en weer later koffie en thee plantages. Momenteel worden er meer dan 200 gewassen geteeld. Er zijn meer dan 10 stations van de RPF in Noord Thailand met elk een manager en machines om de oogst te verwerken.

thee plukken thailand

Doi Mae Salong

In de jaren ’70 is er een start gemaakt met het experimenteren met de teelt van thee. Er was geen ervaring was met thee productie. Theeboeren uit Taiwan zijn gevraagd te helpen bij het opzetten van plantages. Deze theeboeren zijn met theeplanten, machines en know how naar Thailand gekomen om daar de bevolking te helpen. De Taiwanezen zagen het min of meer als een uitbreiding van hun eigen thee productie. De meeste thee ging dan ook naar Taiwan. Inmiddels is de kennis en ervaring van de eigen bevolking buiten gewoon goed en zijn ze minder afhankelijk van de Taiwanezen. Tijd dus om ook andere afzet markten te zoeken naast Taiwan.

Jin Xuan Sticky rice Oolong

Jin Xuan Sticky rice Oolong is zoals gezegd een specialiteit uit Noord Thailand. Voor deze thee wordt gebruik gemaakt van de theestruik variëteit Jin Xuan. Deze theeplan variëteit wordt ook gebruikt voor de Milky Oolong.

Om een Sticky Rice Oolong te krijgen worden de thee blaadjes tijdens het oxidatieproces gemengd met het blad van de Nuo Mi Xiang plant. Een plant met een heel bijzondere geur en smaak die doet denken aan kleverige rijst. De theeblaadjes nemen de smaak en aroma over van de Nuo Mi Xiang. De smaak is erg bijzonder en verrassend lekker.

Proef zelf deze bijzondere thee en laat me weten wat je ervan vindt. De Jin Xuan Sticky Rice van De Theepot komt van een kleine plantage in Noord Thailand. Deze thee wordt naar Europa geïmporteerd door een Fransman, Pierre de Pimodan, die zelf meerder jaren in Noord Thailand heeft gewoond. Hij kent de eigenaars van de plantages persoonlijk, en is enthousiast over de prachtige kwaliteit thee die in Noord Thailand wordt geproduceerd. Pierre de Pimodan streeft ernaar om Europa kennis te laten maken met deze bijzondere theeën. Daarnaast wil dat er een eerlijke prijs betaald wordt aan de boeren voor hun prachtige product. Voor kleine plantages waar deze thee vandaan komt is een BIO certificaat niet vaak te betalen. Deze importeur helpt de theeboeren hierbij en inmiddels zijn er enkele plantages die volledig gecertificeerd zijn. Zij mogen hun thee verkopen onder het biologisch keurmerk.

sticky rice oolong de theepot