De Geschiedenis van thee

biologische thee kopen plantage

Thee

Thee, het waterige aftreksel van de theeplant, de Camellia Sinenis. Na water is thee wereldwijd de populairste drank.

Overal  in de wereld wordt thee gedronken. In Japan gaat thee drinken samen met speciale ceremoniën. Engeland heeft z’n high tea. In Turkije wordt thee geschonken in sierlijke kleine glaasjes. In Nederland wordt thee helaas vaak gezet met de aloude theebuiltjes gevuld met een slechte kwaliteit thee, (tea-dust, wat de Chinesen zien als afval).

India is de grootste thee producent ter wereld maar het verhaal van thee begint ruim 5000 jaar geleden in China

De oorsprong van thee

Volgens de Chineese volksvertellingen begint het verhaal van de thee ongeveer 5000 jaar geleden bij Keizer Shen Nung. Shen Nung was een wijs man en een kruiden kenner. Het was voor hem gebruikelijk water te koken voor het te drinken uit hygiënisch oogpunt. Op een dag ruste hij uit onder een theeboom en kookte zijn water. Hij viel in slaap en terwijl hij daar sliep blies een zacht lente briesje enkele blaadjes van de theeboom in zijn warm water. Toen hij wakker werd was hij verrast door de heerlijke geur en aangename verfrissende smaak van het brouwsel. Hij was zo enthousiast dat hij dit vaker wilde drinken en zo ontstond de thee.

De theeplant, officiële naam Camellia Sinenis, is eigenlijk geen plant, maar een boom. Deze kan wel enkele honderden jaren oud worden en wel zo’n 17 meter hoog. In de theeplantages worden de planten zodanig gesnoeid dat ze zich ontwikkelen tot struiken wat het plukken van de blaadjes makkelijk maakt.

De oudste geschriften over thee komen uit de derde eeuw vC. Thee werd toen al door een Chinese arts geroemd om haar concentratie verhogende eigenschappen. Iets waar een legergeneraal gebruik van maakte. Langzaam werd de vraag naar thee groter en begon men thee plantages aan te planten. In het begin werd thee in blokken geperst.

Tijdens de Mingdynastie werd dit persen verboden en ontstond de lossen gestoomde en gedroogde groen thee. Deze is niet lang houdbaar. In deze tijd ontdekte men ook dat je de blaadjes onder invloed van warmte en lucht kon laten oxideren waardoor de blaadjes bruin tot zwart kleurden, een andere aroma kregen en langer houdbaar werden, zo ontstond zwarte thee.

thee-zakken

Thee in verschillende landen

China was de eerste producent van thee. Via de oudste handelsroute, de zijderoute, kwam de thee terecht in Noord India, Pakistan, Afghanistan, Perzië en het Middellandse zeegebied. Overal waar de thee kwam werden plantages aangelegd. Via een monnik die een theeplant meenam naar Japan, kwam ook daar de theeproductie op gang. In eerste instantie was de thee bedoeld voor monniken. Japan ontwikkelde eigen technieken om de thee te bewerken. Waardoor in Japan geheel eigen soorten, meest groene thee, zijn ontstaan. In India ontdekte men nadat de theeplant werd geïntroduceerd dat ze zelf een inheemse theeplant hadden, de Camellia Assamica. Inmiddels was Engeland niet meer welkom in China en besloten zij in India plantages aan te planten met de Camelia Assamica. Begin 19-de eeuw was in de streek Assam de eerste oogst een feit. Later startte men ook plantages in Darjeeling maar ook in Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka)

thee oogst plantage sri lanka