Brighten Up with Ayurveda kruiden thee

kruiden thee kopen

kruiden thee

Ik zeg: Brighten Up with Ayurveda kruiden thee!

Tot op heden was ik geen liefhebber van kruiden thee. Ik zeg tot op heden, want onlangs is mijn visie veranderd.

Enige tijd geleden kreeg ik bezoek van Marianne Karlson van D&B groothandel uit Duitsland. Ik koop mijn thee in bij verschillende groothandels in verschillende landen omdat iedere groothandel zo haar eigen specialiteiten heeft. D&B in Duitsland heeft verschillende hele mooie theeën en thee melanges.

Het was een heerlijke zonnige ochtend en Marianne had de nacht doorgebracht in een hotel waar thee uit een zakje geserveerd werd. Ze was dus wel toe aan echte thee. Dat werd de Kusa Cha, een mooie Japanse thee met lemon grass wat heerlijk verfrissend is en dus zeer welkom op zo’n mooie ochtend.

Deze groothandel in Duitsland is vrij groot en heeft zowel biologische als niet biologische thee maar gezien ik alleen biologische thee wil zijn we dus alleen de nieuwe theeën die biologisch zijn gaan bespreken. En zo kwamen we op de nieuwe serie kruiden theeën gebaseerd op de ayurveda.

Dezelfde dag heb ik proefmonsters opgevraagd.

Thee proeven!

Een doos vol proefmonsters kwamen dezelfde week nog binnen en het proeven kon beginnen. Omdat ik zelf meer van de Japanse groene thee ben heb ik enkele echte kruiden thee drinkers gevraagd mee te komen proeven. Maar wat werd ik verrast door de kwaliteit en smaak van deze theeën. Zo puur van smaak en zo enorm in balans, zo heerlijk heb ik kruiden thee nog nooit eerder gehad, echt geweldig. Vaak vind ik dat in een kruidenthee 1 van de kruiden teveel overheerst, zoethout doet dit vrij makkelijk. Maar bij deze theeën is dat bij geen van allen het geval. Ze zijn stuk voor stuk in balans.

Deze kruiden theeën zijn geïnspireerd op de Ayurveda. Binnen de Ayurveda worden kruiden ingezet om de gezondheid en welzijn van mensen te herstellen en behouden.

Ayurveda

De ayurveda is ’s werelds oudste leer over leven en gezondheid en is afkomstig uit de Vedische cultuur van het oude India. Deze kennis is duizenden jaren mondeling overgedragen. Het woord ayurveda komt van het Sanskriet ayur (leven) en Veda (leren). Vandaar dat ayurveda  kan worden vertaald door de begrippen ‘wereldlijke wijsheid’ of ‘kennis van het leven’. De ayurvedische leer wordt beschouwd als een holistische combinatie van zowel natuur geneeskunde, wetenschap als filosofie. De ayurveda richt zich op de fysieke, mentale en spirituele aspecten die nodig zijn voor het welbevinden van de mensheid.

De dosha’s

De basis van de ayurvedische leer wordt gevormd door de dosha’s, ofwel de drie temperamenten (vitale energieën).  De drie doshas zijn Kapha, Vatta en Pitta. Ieder mens wordt geboren met een unieke volmaakte verdeling van deze drie dosha’s oftewel de‘tri dosha’. Soms is een van de dosha’s meer aanwezig is dan de andere, anders gezegd iemand kan duidelijk een pitta, kapha of vatta type zijn. Deze karakteristieken uiten zich in zowel lichaamsbouw, karaktertrekken als gedrag. Te denken valt aan de magere bouw van een vata type.

Iemand is in balans als de huidige tri dosha overeenkomt met de tri dosha zoals bij de geboorte meegekregen. Hieruit volgt dat het belangrijk is een beeld te hebben van je geboorte dosha. Middels een vragen lijst alsook polsdiagnostiek wordt binnen de ayurveda bekeken hoe de tri dosha is.

Door allerlei invloeden waar we dagelijks aan bloot staan kan de tri dosha uit balans raken. Kruiden ondersteunen ons om de balans te bewaren. Maar naast de positieve werking van de verschillende specerijen en kruiden zijn deze theeën vooral ook erg lekker. Jezelf verwennen en genieten van deze theeën zorgt sowieso voor een zonnig moment in de dag.

Hier een leuk artikel met uitleg over de drie dosha’s.

In dit artikel meer informatie over bloemen en kruiden die in de verschillende kruiden theeën gebruikt worden.

Brighten up with Ayurveda bij De Theepot!

De Ayurvedische kruiden theeën van De Theepot zijn een serie heerlijke kruiden theeën die zorgvuldig zijn samengesteld.

Een uitgebalanceerd samenspel van kruiden en specerijen gebaseerd op de ayurvedische kruidenleer met de Europese smaak beleving in gedachte. Alleen de beste biologisch geteelde kruiden en specerijen worden gebruik voor deze theeën waardoor de kwaliteit uitzonderlijk hoog is. De ene is wat pittig, de ander zacht zoet maar iedere thee is prachtig in balans. Laat je verrassen door deze pure beleving van geuren en smaken.