Bloemen en kruiden

Als sinds mensheugenis worden bloemen en kruiden gebruikt.  Zowel bij de bereiding van voeding als ook vanwege de geneeskrachtige werking. De mens had een nauwe band met de natuur en kruiden werden ingezet om de gezondheid te bevorderen en kwalen te genezen.

Er zijn oude geschrifte gevonden zoals de papyrus rollen bij de Egyptenaren en klei tabletten uit Mesopotamië waar recepten staan. Hier in Europa is het Hippocrates geweest die al een lijst met 300 geneeskrachtige kruiden heeft samen gesteld. Deze lijst is later door de Romeinen over genomen.

Weer later waren het de kloosters die deze kennis bewaarde. Daarnaast is er de kennis van kruidenvrouwtjes. Deze kennis van de natuur wordt veelal mondeling doorgegeven. Door de komst van de boekdruk kunst

In het begin van de 19-de eeuw kwam onderzoek op gang naar de werking van geneeskrachtige kruiden. Uiteindelijk lukte het om werkzame stoffen te isoleren en synthetisch na te maken. De reguliere geneeskunde kwam in opkomst en de kennis uit de natuurgeneeskunde verdween wat naar de achtergrond.

Doordat reguliere medicijnen gepaard gaan met onwenselijke bijwerkingen zie je dat de natuurgeneeskunde weer meer in de belangstelling komt.

Ayurveda

De Ayurveda wordt gezien als de oudste natuurgeneeskunde. Het woord Ayurveda is een samenstelling van het woord āyus, dat “leven” of “levensprincipe” betekent en het woord veda, dat “wetenschap” of “kennis” betekent. Ayurveda is dus kennis van het leven.

Bloemen en kruiden in thee

Kruiden worden op verschillende manieren gebruikt. Uiteraard bij de bereiding van voeding, in gedoogde vorm maar ook vers. Kruiden geven veel smaak aan de maaltijd en zijn erg gezond. Maar ook worden kruiden gebruikt als thee. Soms als toevoeging aan thee maar soms wordt er ook een infusie van een kruiden melange gebruikt. De Theepot verkoopt verschillende kruiden theeën. Vandaar dat ik hier ook wat informatie geef over verschillende kruiden die gebruikt worden. Naast kruiden zijn er ook bloemen die in de thee melanges gebruikt worden waarvan bekend zijn dat ze een bepaalde werking hebben.

In de komende periode zal de lijst met bloemen en kruiden worden uitgebreid. Ik zal ingaan op een aantal bloemen en kruiden die veel gebruikt worden.

Kijk hier voor een alfabetische lijst van kruiden met hun werking.

Hier vind u het assortiment kruidenthee

Theemelanges met bloemen en kruiden vindt u hier.

Gember

Gember is een specerij wat in de oosterse keuken veel gebruikt wordt. Van de gember plant wordt de wortel gebruikt. Gember heeft een warme, fris pittige smaak. De gingerolen in gember zorgen voor haar specifieke smaak. Bij het drogen van gember gaat een deel hiervan verloren waardoor gedroogde gember anders smaakt dan verse gember.

Gember heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Het stimuleert de productie van speeksel, werkt eetlust op en kalmeert de maag en darmen. Daarbij helpt gember bij misselijkheid.

Gember heeft een ontsteking remmende werking en verwarmende werking. Gember is heerlijk in allerlei gerechten maar wordt ook veel gebruikt in thee melanges.

Hier een uitgebreid artikel over gember.

Kruidnagel

Kruidnagel komt uit Azië waar het al eeuwen lang wordt gebruikt als smaakgever aan gerechten en vanwege de medicinale werking.

Kruidnagels zijn de gedroogde niet geopende bloemknopjes van de kruidnagelboom. (Syzygium aromaticum).

Kruidnagel heeft een antibacteriële werking en heeft een verdovende werking. Vandaar de kruidnagel die in de zere kies wordt gestopt. In voeding kan zowel de poeder als de hele kruidnagelgebruikt worden als smaakmaker. Het poeder is wat milder van smaak. De hele kruidnagel wordt vaak toegevoegd in curry’s of bouillon.

Kruidnagel bevat verschillende vitamines en antioxidanten. Het heeft een gunstige werking op de spijsvertering. Het helpt ook bij het stabiliseren van de bloedsuiker waardes.

Hier vind je een uitgebreider artikel over kruidnagel

Kaneel

Kaneel is de gedroogde bast van de kaneelboom, een tropische boom. Bij het opdrogen rolt de bast op. Kaneel heeft een zoete smaak en is erg bekend van het gebruik in koekkruiden. Maar ook in een appeltaart geeft kaneel net dat beetje extra’s.

Kaneel bevat veel mangaan en calcium, geen vitamines. Kaneel is een verwarmend kruid met een antibacteriële werking waardoor ze traditioneel ingezet wordt tegen griep verschijnselen.

De geest verscherpt en het denkvermogen neemt toe door de vele mineralen die kaneel bevat.

Daarnaast is kaneel erg bekend om haat positieve werking op de bloedsuiker. Uit onderzoek blijkt dat kaneel ervoor zorgt dat na het eten van fructose de bloedsuiker niet teveel stijgt. Kaneel in je appeltaart is dus niet alleen extra lekker maar ook gezond voor je.

Hier een uitgebreid artikel over de geneeskrachtige werking van kaneel

Salie

Salie komt uit het Middellandse Zeegebied en is bekend om haar antibacteriele werking. Bij keelpijn wordt ze veel ingezet, gorgelen met salie thee verzacht en geneest.

De Romeinen gebruikte salie om vlees langer houdbaar te maken. Door de antibacteriële werking helpt het voedselbederf tegen te gaan waardoor het risico op voedsel vergiftiging kleiner wordt. Salie bevat naast antibacteriële stoffen verschillende vitamine en mineralen. Salie bevordert de aanmaak van gal waardoor de vertering van vetten beter gaat.

Hier een uitgebreid artikel over de positieve werking van salie.

Kamille

Van alle bloemen en kruiden die gebruikt worden in thee is kamille wellicht een van de bekendste.

Het gebruik van kamille gaat terug tot ver voor Christus. Ook in de middeleeuwen wordt kamille vaak geroemd vanwege haar geneeskrachtige werking. Kamille is vooral bekend om haar rustgevende werking. Perfect dus voor een moment van ontspanning tijdens een hectische middag of om in de avond mee tot rust te komen.

Over de smaak van kamille zijn de meningen nogal verdeeld. Niet iedereen zal haar smaken puur weten te waarderen. Een beetje honing erbij doet wonderen maar ook in een thee melange met andere bloemen en kruiden is kamille heerlijk.

Hier een uitgebreid artikel over artikel over kamille