Waarom biologische thee kopen?

biologische thee kopen plantage

Pesticiden in reguliere thee.

Waarom zou je biologische thee kopen. De meeste reguliere thee zit bomvol  met pesticiden. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat er veel gebruik wordt gemaakt van pesticiden in de teelt van reguliere thee. Een groot probleem want na de oogst wordt de thee niet gewassen maar direct gedroogd en verwerkt. Alle pesticiden blijven dus op de thee blaadjes zitten en worden er pas afgewassen als we er thee van gaan zetten. De pesticiden belanden dus in ons kopje thee.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat de meeste reguliere theeën meerdere pesticiden bevatten en in concentraties die de wettelijk toegestane grens overschrijden. In de top 5 met meeste pesticiden zitten bekende merken als Lipton en Twinnings. Niet alleen Canada heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van pesticiden in thee. Ook Greenpeace heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan zoals te lezen in een artikel van One World Er zijn 49 soorten thee onderzocht op 350 gifstoffen. In meer dan de helft van de samples werden de norm van wat maximaal toegestaan is aan pesticiden overschreden.

Mens en milieu

Uiteraard is het voor ons als consument niet gezond om zoveel gifstoffen binnen te krijgen maar ook voor de mensen die op de thee plantage werken is het risico erg groot. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor het ecosysteem.

Wereldwijd is een zorgwekkende afname van insecten te zien. De afgelopen jaren is daar veel onderzoek naar gedaan en zijn daar verschillende publicaties over te vinden. Als oorzaak van de afname van insecten wordt oa genoemd de mono-cultuur in de landbouw en het gebruik van pesticiden.

Een afname van insecten een een bedreiging voor het hele ecosysteem en voor onze eigen voedselproductie. Het is dus van groot belang om op een andere, duurzame manier ons voedsel te produceren. Dus ook de thee die we drinken.

Waar let je op bij het kopen van biologische thee?

Skal

Om zeker te weten of je een product koopt dat 100% biologisch is dan is er maar 1 ding waar je op moet letten en dat is het SKAL logo. In Nederland is SKAL verantwoordelijk voor de controle op biologische producten. Als de hele keten, vanaf productie tot aan verkoop aan de consument aantoonbaar biologisch is, alleen dan mag het product het SKAL logo gebruiken. Alle bedrijven die biologische producten maken en/of verkopen worden jaarlijks gecontroleerd. Ook is hier bij SKAL op te vragen of een bedrijf werkelijk gecertificeerd is.

EU_Organic_Logo_Colour_Version_54x36mm_IsoC

Losse thee of een zakje?

biologische thee kopen zakje De Theepot

Theezakjes, beter niet.

Helaas is het niet alleen de reguliere thee zelf die gifstoffen bevat. De meeste theezakjes bevatten ook schadelijke stoffen. Zeker de mooie  kunststof zakjes bevatten gifstoffen. Nu worden deze plastics wel gerekend tot de meest veilige maar onderzoek toont aan dat bij hoge temperaturen deeltjes vrij komen en thee zet je nu eenmaal met warm water. Met name de weekmakers in de plastics zijn ongezond.

Daarbij draagt het gebruik van plastic zakjes bij aan de enorme berg plastic afval. De productie van theezakjes kost geld en energie wat doorberekend wordt aan de klant. En in de meeste theezakjes zit een slechte kwaliteit thee met toegevoegde geur en smaakstoffen. Een vergelijking van losse thee van De Theepot en thee uit de supermarkt in een eerdere blog liet al zien dat losse thee van De Theepot goedkoper en lekkerder.

Biologische thee kopen doe je dus voor jezelf en voor het milieu en dan liefst losse thee in combinatie met een goede theepot of een theezeefje. Zo wordt je dagelijkse kopje thee een heerlijk moment van genieten en profiteer je van de gezonde eigenschappen van thee

Meer lezen:

Thee en gezondheid

Naar de winkel